top of page

Jiwa Jawa in de Trouw

Heb jij het al gezien? Saiful is geïnterviewd door Trouw voor de rubriek 'Smaak van de Chef'! Wat een tof artikel is het geworden. Je kan hem hier lezen:


Bij Jiwa Jawa eet je authentiek Indonesisch, maar wel organisch, biologisch en vegan

Lisanne Kweekel (31) en Saiful Bahri (32) leerden elkaar kennen tijdens hun werk op een cruiseschip. In december openden ze in Amersfoort hun Indonesisch restaurant Jiwa Jawa, waar Bahri chef-kok is.


Catrien Spijkerman | 5 februari 2022


Wat eten we?

‘Authentiek Indonesische gerechten, voornamelijk uit Java, waar ik vandaan kom. Veel toko’s hier hebben hun smaak vernederlandst, maar ik ga voor authentiek. Mensen die op vakantie zijn geweest in Indonesië, zullen het herkennen: mijn gerechten smaken precies hetzelfde als daar.


Ik volg ook wat hier hip is: biologisch en vegan. Daarom heb ik veganistische rendang, hoewel dat gerecht met rundvlees hoort. Ik maak de vegan variant met langzaam gegaarde jackfruit. De structuur lijkt zo op rundvlees dat ik mailtjes krijg of er écht geen vlees in zit.”

Hoe ga je te werk?

“Ik maak gerechten zoals ik ze lekker vind. Ik gebruik geen recepten, maar doe alles op gevoel, ook bij grote hoeveelheden. Ik ­gebruik veel kruiden: korianderzaad, kaneel, anijs, kruidnagel, kardemom, gember, ­citroengras, citroenblad. En pittig is bij mij ook echt pittig.”

Van wie leerde je koken?

“Van mijn moeder. Zij leerde mij om in de keuken niet te aarzelen: niet een klein snufje of takje toevoegen, maar in een keer een flinke hoeveelheid kruiden. Je moet durven.

In Indonesië werkte ik in een vijfsterrenhotel op Bali, daarna ging ik aan de slag op de Holland America-lijn, waar ik mijn vrouw leerde kennen, die bij de receptie werkte. Ik heb altijd al mijn eigen restaurant willen hebben. Mijn inspiratiebronnen zijn mijn oudere broer en zus. Mijn broer heeft op Oost-Java een warung, een klein restaurant gespecialiseerd in noedels met kip en gebakken rijst, mijn zus heeft een patisserie.”

Welk gerecht moeten we zeker proeven?

“De nasi bungkus daging rendang, een uitgebalanceerd gerecht waarin alles zit wat je ­nodig hebt: rijst, ei, kipsaté, boontjes en ­gestoofd rundvlees in koriander-chilisaus. De saus is kruidig en de saté is vers gegrild, waardoor hij vurig smaakt. Heel anders dan de kant-en-klaar-satés die bij sommige ­toko’s dagen in de vitrine liggen. Ik heb klanten die dit gerecht wel drie keer in de week komen afhalen.

Ik maak ook mijn eigen sambal. Ik waarschuw wel altijd dat-ie heel scherp is. Zoetig en pittig, gemaakt van verse producten: de kleine rawitpeper, de grote rode peper, ­tomaat, en sjalotjes.”

Wat kost het?

Een hoofdgerecht kost ongeveer 14 euro.185 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Dinsdag gesloten

Met spijt in ons hart moeten we jullie informeren dat Jiwa Jawa vanaf april op dinsdag het restaurant gedeelte zal moeten sluiten wegens een tekort aan personeel. Op dinsdagavond is het nog wel mogeli

Commenti


I commenti sono stati disattivati.
bottom of page